Okapy gastronomiczne
Okapy nawiewno-wyciągowe
Prezentowane gastronomiczne okapy nawiewno-wyciągowe przeznaczone są do wychwytywania i odprowadzania niemiłych zapachów kuchennych przy zapewnieniu bilansu powietrza wyciąganego i nawiewanego. Wyciągane powietrze przepływa przez labiryntowy łapacz tłuszczu, gdzie zostaje wytrącony i odprowadzony do rynienki ściekowej. Zakończona zaworem spustowym rynienka umożliwia łatwe odprowadzenie tłuszczu z okapu.
Okapy wyciągowe
Okapy wyciągowe przeznaczone są do wychwytywania i odprowadzania ciepła, pary i nieprzyjemnych zapachów wytwarzanych w procesach gotowania, pieczenia, smażenia itp. w kuchni. Tak samo jak w przypadku okapu nawiewno-wyciągowego, tłuszcz zostaje wytrącony z wyciąganego powietrza i odprowadzony do rynienki w celu jego usunięcia.
Okapy nad piece konwekcyjno-parowe
Okapy nad piece konwekcyjno-parowe i konwekcyjne wychwytują i usuwają zapachy i ciepło powstające w czasie pracy pieców. Prezentowany w katalogu okap gastronomiczny współpracuje z piecami konwekcyjno-parowymi . Wykonanie okapu dla innego typu pieców konwekcyjno-parowych wymaga przeprowadzenia uzgodnień z producentem.